Bel ons direct: 071 - 301 48 03 | Of neem contact op via:contact
HealthFlex
×
  • Home
  • Onze methodes
    • PS. food & lifestyle
      • Ketogeen dieet
    • Grip op Koolhydraten
    • Slank & Vitaal icm Azzurro
    • NewFigure
    • Dieetadvies op maat
    • Tarieven
    • Vraag en antwoord
  • Recepten
    • PS. food & lifestyle
    • NewFigure
    • Grip op koolhydraten
  • Succesverhalen
  • Ons team
  • Magimix Cook Expert
  • Nieuws
  • Webshop
  • Contact

7 tips om verstopping te verhelpen

Een veel voorkomend darmprobleem is obstipatie, in de volksmond ook wel verstopping genoemd. Het kan zijn dat je hier altijd al (weleens) last van hebt gehad of dat het pas om de hoek komt kijken als je een ander voedingspatroon of dieet gaat volgen. Obstipatie kan allerlei redenen hebben, zoals te weinig vezels, te weinig gezonde vetten of wie weet drink je te weinig water. Onderstaande tips kun je vrijwel direct toepassen, dus lees ze snel.

1. Eet voldoende gezonde vetten

Gezonde vetten zorgen namelijk voor een soepele ontlasting. Voeg bijvoorbeeld een extra eetlepel olijfolie toe aan je salade of bak je visje in wat extra olie. Je kunt het ook innemen op nuchtere maag. Niet voor iedereen weggelegd, maar wel effectief.

Andere voorbeelden van gezonde vetten zijn avocado en vette vis zoals zalm, haring en paling. Vanaf fase 2B kun je ook dagelijks een handje ongebrande, ongezouten noten eten.

2. Eet voldoende vezels

Vezels zorgen voor een zachte ontlasting omdat ze vocht aantrekken. Daarnaast stimuleren ze de darmwerking. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voedingsvezels die je dagelijks binnen zou moeten krijgen ligt tussen de 30 en 40 gram. We weten allemaal dat vezels gezond zijn en toch krijgt 9 op de 10 mensen onvoldoende vezels binnen. Vezels zitten voornamelijk in volkorenproducten, peulvruchten, groenten en fruit. Wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt, dan eet je een groot deel van deze producten niet en is het dus extra belangrijk om op je vezelinname te letten. Zorg er daarom voor dat je maaltijdvervangende producten gebruikt die veel vezels bevatten, zoals het sesam-lijnzaadbrood van PS. food & lifestyle. En dat je voldoende groenten eet. Niet alleen bij het diner, maar bijvoorbeeld ook bij de lunch. Ook hier geldt dat we de hoeveelheid groenten die we eten vaak overschatten.

3. Eet voldoende groenten

Eet minimaal 100-300 gram groente bij de lunch en dezelfde hoeveelheid bij je diner. Je kunt er (tijdelijk) voor kiezen om zoveel mogelijk groente uit de 200 en 300 gram categorie te nemen. Zo krijg je lekker veel binnen. Groente bevatten namelijk veel vezels, die erg belangrijk zijn voor een goede stoelgang.

4. Voeg lijnzaad toe

Lijnzaad is heel rijk aan vezels die zich in de darm volzuigen met vocht, waardoor de darmpassage wordt gestimuleerd. Dit bevordert de stoelgang. Je kunt vanaf fase 1 al een eetlepel lijnzaad toevoegen aan bijvoorbeeld je kwark of een salade.

5. Drink voldoende water

Een verstopping wordt vaak veroorzaakt doordat je te weinig water drinkt. Voldoende vocht (1,5-2 liter per dag) zorgt voor een soepele ontlasting en hiermee voor een goede stoelgang. Vind je het moeilijk om voldoende te drinken? Dan is een app die je daaraan herinnert wellicht iets voor jou. Een simpele truc is ook om een grote waterfles op je bureau of in de keuken te zetten. Bijvoorbeeld een fles van 1 liter, die je leegdrinkt en minimaal één keer bijvult en voor de helft of helemaal opdrinkt.

PS. Wanneer je al voldoende drinkt helpt het helaas niet om nog meer te gaan drinken.

6. Zorg voor voldoende beweging

Beweging is noodzakelijk voor een goede darmwerking. Beweging stimuleert de knedende beweging van de darmen wat er voor zorgt dat je ontlasting in de darmen verplaatst wordt. Wanneer je te weinig beweegt blijft je ontlasting langer in de dikke darm dan noodzakelijk, waardoor deze uitdroogt en harder wordt. Het gevolg is een verstopping. Zeker voor mensen met een zittend beroep is dit een aandachtpunt. Vaak denken we dat we meer bewegen dan daadwerkelijk het geval is. De norm voor volwassenen ligt op 30-60 minuten per dag matig intensief bewegen en dit minstens 5 dagen per week, tenminste 10 minuten achter elkaar.

Het kan helpen om eens een paar weken bij te houden hoeveel je nou echt beweegt. Een goed hulpmiddel hierbij is een stappenteller op je horloge of houd het bij op je telefoon.

Wat ook helpt om meer te bewegen, is het afspreken van vaste beweegmoment. Alleen of samen met een vriendin. Dit kan sporten in de buitenlucht zijn, maar ook een rondje wandelen in het weekend of iedere dag na het eten telt natuurlijk mee. Vaak wordt dit dan vanzelf een gewoonte.

7. Slik eventueel een probiotica supplement

In je darmen leven miljarden bacteriën die van grote invloed zijn op jouw gezondheid. Van je immuunsysteem tot aan je spijvertering. Als al die bacteriën in goede verhouding aanwezig zijn, dan kun je dus ook beter naar het toilet. Echter kunnen je darmbacteriën door meerdere factoren uit balans zijn: te veel stress, suiker of één of meerdere antibioticakuren in het verleden kunnen hiervan een oorzaak zijn. Het is daarom belangrijk om deze goede bacteriën weer aan te vullen en je darmflora weer optimaal te krijgen. De beste manier waarop je dit kunt doen is door naar een professionele therapeut te gaan die hierin gespecialiseerd is. Deze kan een ontlastingsonderzoek doen hoe het met jouw darmen gesteld is en de juiste bacteriestammen bij jou kan inzetten. Wil je toch zelf vast aan de slag? Zorg dan in ieder geval dat je een goed merk probiotica aanschaft, zoals van: Vitals, Aadexil, Viridian, Vitortho of Bonusan.

Ook is het goed om daarnaast regelmatig gefermenteerde voeding tot je te nemen zoals zuurkool, zure augurken en appelazijn. Deze bevatten eigenlijk gewoon kant- en klare probiotica die jouw darmgezondheid ondersteunen.

PS. Dit is een extra advies, bovenop de voeding- en leefstijladviezen die eerder worden genoemd, die blijven het belangrijkst.

 

 

 

 

 

    Ja, ik wil graag starten met afvallen.

    Neem contact met mij op.

    Uw naam (verplicht)

    Uw e-mail (verplicht)

    Uw telefoonnummer

    NewDiet Care
    De Kempenaerstraat 23a
    2341 GG Oegstgeest
    Tel. 071- 30 148 03
    E-mail: info@newdietcare.nl

    AGB codes Praktijk 24-005074
    KvK 91710472 BTW Nr NL004910619B30
    IBAN NL53ABNA0492771634 BIC ABNANL2A

    Disclaimer

    Privacy statement

    Nieuws en recepten
    Schrijf je in voor de nieuwsbrief
    Volg ons op Facebook

    Start met afvallen:
    PS. food & lifestyle
    Grip op Koolhydraten
    Slank & Vitaal
    NewFigure
    Dieetadvies op maat

    Neem contact op:
    Bel 071 30 148 03
    of mail info@newdietcare.nl

    Daarom kiest u voor NewDiet Care:

    • Altijd een vestiging in de buurt
    • Ervaren diëtisten en gewichtsconsulenten
    • Geen wachttijden
    • Onafhankelijk advies,
      kies de afslankmethode die bij u past
    • Persoonlijke begeleiding ook na het afvallen
    • 6 dagen per week geopend, ook ’s avonds
    ©2021 NewDiet Care
    newdietcare.nl maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Sluit meldingPrivacy policy